donderdag 13 februari 2014

Wat wilt u later worden?

En, is het gelukt? Bent u inmiddels piloot, fotomodel, interieurverzorgster of Formule 1-coureur? Waarschijnlijk niet. Wèl waarschijnlijk is, dat u - als zovelen- vroeger vooral een droom in uw hoofd had in plaats van een realistisch beroepsperspectief. Is dat tegenwoordig nog steeds zo? Kan het anders?

Ja & Ja. Natuurlijk zien kinderen alleen de buitenkant van een beroep, en dan nog in los verband. "Ik wil best timmeren, maar dan moet ik eerst een hamer hebben", stelt Gamze (11) tijdens een bedrijfsrondleiding. Dat is zeker slim gezien, als eerste stap in de oriëntatie op een ambacht. Maar met de groeiende vraag naar flexibele en creatieve kenniswerkers, wat kunnen we onze koters dan voor zinvolle impressies bieden? Een groot deel van de beroepen die ze later zullen uitoefenen bestaan nog niet eens. Met begrippen als marktwerking, conjunctuurwerkloosheid en arbeidsmobiliteit krijgen we de aandacht niet van de Lego weg.

Heel eenvoudig: laat ze kijken naar mooie beroepen die perspectief bieden. Het Amerikaanse Business Inside maakte een lijst welke in 2013 het hoogste scoorden op competitie: Jobs That Everyone Wants But Hardly Anyone Gets. Op nr 1: choreografen (competitive score 96%). Een hogelijk gewenst beroep, maar je moet retehard werken en onaards goed zijn. Opmerkelijk aan de lijst is dat 7 van de 10 een creatief beroep betreft. Interessant. Het geeft aan dat je in zo'n beroep alleen slaagt met de beste competitieve skills. Een goede reden om er vroeg mee te beginnen, dunkt me, want dat zijn juist de skills die anno Nu in elk beroep onmisbaar zijn. Wat is er mooier dan zoiets te leren rond de glamoursfeer van je droombaan?

Goede kans dat ze dan al op jonge leeftijd inzien dat er toch echt meer bij komt kijken om muziekproducent (7e plaats) of creatief schrijver (2e plaats) te worden dan alleen een leuk verhaal of liedje. Betekenisvolle ervaringen, die van pas komen als ze daarna doorstromen naar de dynamische wereld van, zeg een registeraccountant, proces-operator of dakdekker bitumen. Om daar de vinger aan de maatschappelijke pols te houden, zijn die vaardigheden net zo essentieel.

Dus grijp die kans, als uw leerling of kind aangeeft veel te voelen voor een creatieve glamourtoekomst in muziek, kunst of entertainment. Laat ze voelen wat het is om je eigen productie te meten aan die van anderen, wat er nodig is om in beeld te komen bij decisionmakers en kopers. Hoe creatief je moet zijn om je creativiteit te laten lonen. Een creatieve meid is op haar toekomst voorbereid. Een creatieve vent runt later de nieuwe tent.
Zo. Dan kan ik nu weer lekker met mijn Formule 1- plakboek verder.

LINKS
* De Top Tien 'Most Competitive Jobs in America' 2013.
* Huh… ook leerzaam: de Top Tien Gevaarlijke Banen voor je gezondheid.
* Koeienpedicure: er bestaan best rare beroepen in de wereld.
* Check de Echte beroepen, met echte kinderwensen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten