dinsdag 5 maart 2013

Nieuw! Routekaart voor Leren

Precies weten hoe lang je zin moet zijn. Feilloos het juiste woord kiezen dat voor begrip zorgt. En niet langer doorgaan dan de spanningsboog toelaat. Optimale overdracht van kennis, inzicht en vaardigheden. Nooit meer verveling en frustratie. En iedereen is precies zo slim en handig als mogelijk is met je eigen specifieke talent, leervermogen en leerstijl.

Wat zou het mooi zijn als we de definitieve blauwdruk van hoe mensen leren eens ontdekken. Net zoals nu de Routekaart van de stofwisseling is ontdekt, en je exact weet wat er met je gebeurt als je een koekje teveel eet of niet aan je dagelijkse dosis van 200 gram groenten komt. In Recon 2 staan de 7440 stofwisselingsreacties en de 1789 daarbij betrokken genen. De geheimen van hoe ons lichaam werkt ontsluierd. De mens als machine. Op tijd die appel en je zwemt een wereldrecord vlinderslag.

Mocht ik nu sceptisch overkomen, dan wil ik hierbij die indruk wegnemen. Ik ben dol op nieuwe kennis en inzichten, en de wetenschap mag van mij elke dag met opzienbarende resultaten komen. Er is fantastisch werk geleverd met de Routekaart van ons metabolisme, die laat zien hoe iemands genenpool bepalend is voor het effect van voeding op je lichamelijke functioneren. Prachtig. Petje af. Die kennis zal onze samenleving drastisch veranderen.

Veranderen. In dat begrip zit dan ook mijn enige kanttekening bij dit verhaal. De wereld is geen vast gegeven, hoeveel we ook weten van historie en klimatologische ontwikkelingen. Het is een dynamisch systeem, net als een mens. Hoeveel natuurwetten er ook actief zijn, de uitkomst is geen constante. Een vlinder boven de Amazone kan een storm in Engeland veroorzaken, en een inspiratief moment op jonge leeftijd kan zomaar een Gandhi of Van Gogh opleveren. Kan, hoeft niet. Het mooie van mens zijn is het genoegen dat we beleven om iets tot stand te brengen. Iets doen waarvan we dachten dat het niet kon, grenzen verleggen, nieuwe inzichten voor ons laten werken, ergens komen waarvan we geen idee hadden dat het er was. Op basis van ervaringen ontwikkelen we ons, passen we ons aan en geven we zelf richting aan waar we naartoe willen. Onze genenpool bepaalt vast de kaders van ons vermogen, maar wij zijn niet louter de uitkomst van een chemisch proces. We kunnen bewust ons gedrag aanpassen, veranderen.

Een Routekaart is een fantastisch hulpmiddel. Het helpt om efficiƫnt vooruit te komen maar houdt niet altijd rekening met storm en sneeuw, met afgesloten wegen en gaten in de weg. Wat voor de dokter van morgen geldt, geldt ook voor de docent van morgen. We moeten weten wat er te weten valt, maar dat ontslaat ons niet om zelfstandig een inschatting te maken, om zelf initiatieven te nemen, om een eigen koers te varen. Die formule van wat de beste zinsconstructie voor effectieve overdracht is zal er niet komen, omdat we altijd opnieuw de omstandigheden moeten wegen om te komen tot een inschatting van wat het beste is. Kijken, luisteren, verwerken en dan gepast reageren. Het bevredigende gevoel van de juiste keuze, omdat je het gewenste effect waarneemt. Zo leren we, onszelf en anderen. Iets overbrengen, oppikken, bijstellen en doorgeven, en zo bouwen aan wat we denken dat de moeite waard is. Dat zit ons pas echt in de genen. Naast de routekaart van het leven zijn wijzelf de beste TomTom.

LINKS
* Recon 2 - Onze stofwisseling in kaart gebracht: "A community-driven global reconstruction of human metabolism"...
* Nu nog wachten tot we zelf op reis door ons lichaam kunnen gaan -zoals in de film Innerspace (1987)...










Geen opmerkingen:

Een reactie posten