zaterdag 27 oktober 2012

De kunst van licht reizen

Wat nam u vroeger mee met kamperen?
Tentje in een zak, pannen op de rugzak erbovenop, en een setje extra kleren voor regen en hitte. Kamperen was heel lang de kunst van het improviseren met beperkte middelen, maar het is zeer waarschijnlijk dat dat al enige decennia niet meer zo is. In 2004 stond ik op een camping in Kroatië als enige op het tentenveld, en werd daar aangesproken door een verkenner van een Nederlands tv-vakantieprogramma. Of ze ons een paar dagen mochten volgen met de camera. We waren de eerste tent-only die ze dat seizoen zagen, een leuk item voor de kijkers thuis. Eh, nee... bedankt. Voor je het weet sta je als vrijetijdsrariteit nationaal te kijk in breedbeeld close-up.

De veranderde tijden zag ik pas echt goed tijdens een recente reis door Amerika. In Europa hadden we al de Droste-camper: een kampeerwagen met een schattig autootje achterop (of zelfs binnenin) om op de kampeerplaats van bestemming de camper als thuisfort achter te laten, zodat je met je stadsbakkie lekker licht door de omgeving kunt knappen. In Amerika zag ik regelmatig de übervariant daarvan: enorme campers die als aanhanger een fourwheeldrive meeslepen, met daar weer fietsen of een bootje bovenop. Weg romantiek van een blik bonen in tomatensaus op een eenpits gasbrandertje.

Bij mezelf herkende ik ook een zekere eh... evolutie. Weliswaar had ik aan een reisstekker gedacht om compatibel te zijn met Amerikaanse stroom, maar ik had onderschat hoeveel apparaten tegenwoordig meegaan. Tel maar mee: 2 telefoons, 2 tablets, 1 laptop, tomtom, scheerapparaat, batterij-oplader, opladers voor 2 camera's. De meegenomen verdeeldoos trok het net. Ik had haast meer apparaten dan kleren bij me, met als dagelijkse routine het in-en uitbouwen van alle stekkers, bij aankomst in een nieuw hotel. Poe.. gelukkig net geen spelcomputer meegenomen!

Vroeger stond ik op Terschelling met honderden anderen in de rij voor de twee openbare telefooncellen op het plein van Midsland. Nu bid ik dat mijn volgende hotel genoeg power heeft om mijn essentiële communicatiemiddelen operationeel te houden. Vooruitgang!

LINKS
* Zo zag kamperen er vroeger uit...
* Gelukkig werkt het Wireles Power Consortium aan een standaard voor draadloos opladen...Geen opmerkingen:

Een reactie posten