vrijdag 9 november 2012

Houd de discussie in toom!

Discussiëren, een ander woord voor van gedachten wisselen over een bepaald onderwerp. Dat klinkt wel mooi maar dat van gedachten wisselen gaat niet altijd op een rustige manier. Discussies leveren nog weleens een ‘slagveld’ op. Denk maar eens aan die keurige politici die elkaar ineens letterlijk te lijf gaan, daar loopt de discussie echt uit de hand. Als je gaat discussiëren heeft iedereen namelijk maar één doel voor ogen, de ander overtuigen van het eigen standpunt en dat kan dus zomaar vuurwerk opleveren!

En daar sta jij dan als discussieleider, om dit in goede banen te leiden. Hoe zorg je dat iedereen aan bod komt, niet steeds diezelfde deelnemer zijn standpunt verkondigt, je regelmatig samenvat zodat iedereen het kan blijven volgen en dat allemaal ook nog eens binnen de gestelde tijd en de doelen die jij van je organisatie hebt meegekregen. Ga er maar aan staan.

Het antwoord is simpel. Je stelt die vragen die passen bij wat jij aan de orde wilt laten komen, veert mee met met kritiek, je gaat in op die kritiek die past bij wat jij belangrijk vindt, je kapt af als jij het te lang vind duren, of als het niet past bij wat jij denkt dat het op moet opleveren, als… Kortom je werkt naar het punt dat JIJ wilt maken.

Vaak wordt bij het leiden van een discussie het eigen doel vergeten, wat een gemiste kans!
Jij als discussieleider bent de vertegenwoordiger van jouw bedrijf op dat moment. Welk belang is er voor hen om jou als discussieleider daar neer te zetten? En - niet te vergeten- welke indruk kun jij als persoon bij deze groep achterlaten?

Je voelt hem waarschijnlijk al aankomen, zorg ook hier voor een goede voorbereiding.
Wat is je doel en waar wil je met deze groep naar toe werken? Benut deze kans ten volle en laat zien dat jij ‘strijdklaar’ bent en bij voorbaat weet jij dan al één ding zeker: iedereen zal overtuigd zijn van jouw standpunten!

LINKS
* Zo doe je dat, een discussie leiden...
* ...enne... zo dus niet...

Geen opmerkingen:

Een reactie posten