donderdag 30 augustus 2012

Groeten uit mooi Facebook

Opletten geblazen in dit mediatijdperk.
Een strookje blote huid teveel, of een rare broek met kwastjes: voor je het weet sta je te kijk op alle schermen van huiskamer, tablet en smartphone. "Privacy, dat is iets uit het verleden" liet Facebook oprichter Zuckerman zich een tijdje geleden achteloos ontvallen.

Dat maakt de actie rond de Engelse Prins Harry nou juist zo pikant. Voor de zoveelste keer werd iemand van de Britse royalty door de pers op de korrel genomen. Een foto van een naakte Harry met de handen voor zijn zakie kreeg als kop mee de gevatte tekstschrijversvondst " Harry grabs the crown jewels". De reactie kwam snel: militairen plaatsten een paar foto's van zichzelf waarmee ze zich solidair toonden met hun prins en collega. Een naakt saluut als eerbetoon, met de eigen kroonjuwelen eveneens verborgen achter van alles dat maar voorhanden is. Een voorbeeld dat binnen een paar dagen gevolgd werd door duizenden uit de hele wereld. Support Prince Harry with a naked salute.

Met deze actie vegen de supporters de vloer aan met de bedenkelijke moraal achter de publicatie van de originele foto. Door het initatief te nemen draaien ze de boodschap van de originele foto om. Halfbloot and proud of it! Vroeger zouden we dat een ludieke actie noemen, nu heet het een viral. Een positieve viral, want het slaat een geducht wapen uit de handen van dat gevreesde mediamonster. Door op deze manier zelfbewust Harry een hart onder de riem te steken, maken ze zich een beetje meer immuun voor de gevaren van internet. De middelen die je privacy bedreigen gebruiken om juist het tegenovergestelde te bereiken. Dat is geen viral, dat is iets veel krachtigers: dat is een medicijn.

LINKS
* De Facebook groep 'Support Prince Harry with a naked salute'...
* De naakte waarheid: de Golden Earring maakte er zelfs een album over...Geen opmerkingen:

Een reactie posten