vrijdag 10 augustus 2012

Ruis op de lijn

Wat zeg je? Hoor je me nog? Jij klinkt nu als een robot!
Allemaal uitspraken die we tegenwoordig regelmatig horen en als we ze horen weten we, er is ruis op de lijn. Het bijzondere is dat we ondanks deze ruis vaak toch blijven proberen het gesprek te blijven voeren. Zou het niet beter zijn om de verbinding te verbreken en opnieuw contact te zoeken?

Dit voorbeeld is synoniem voor hoe wij mensen met elkaar communiceren. Er kan steeds van alles mis gaan, er is eigenlijk continu 'gevaar' voor een ruis op de lijn. Die ruis hebben we tegenwoordig niet alleen als we face to face met elkaar communiceren. Met alle social media is een pingetje, whats app, mail of sms snel verstuurd. En je had toch echt goed uitgelegd wat je bedoelde maar hoe komt het dan dat door jouw goed bedoelde opmerking, de ander nu laaiend is? Kortom: communiceren met een ruis is niet fijn. De vraag is dan natuurlijk, hoe kunnen we deze ruis zoveel mogelijk beperken?

F. Schulz von Thun vertelt dat ons innerlijke team daarbij kan helpen. Een innerlijk team ziet hij als een verzameling van alle stemmetjes die tezamen in je gedachten een rol spelen bij het nemen van een beslissing. Stel dat een collega van je zegt: ‘Mag ik jouw programma voor die communicatietraining van je lenen? Je hebt daar zoiets moois van gemaakt en ik heb zelf helemaal geen tijd gehad om dat onderwerp goed uit te werken.’ Onmiddellijk hoor je twee stemmen in jezelf praten. De een zegt: "Natuurlijk krijg je mijn programma. Fijn dat ik je helpen kan en wat leuk dat je mij dat vraagt!" De andere stem zegt:"Wat krijgen we nou? Ik heb me daar een ongeluk aan gewerkt en dan uitlenen? Ik heb het allemaal in mijn vrije tijd gemaakt en dan ga jij met de eer strijken. Zoek het zelf maar uit!"

Natuurlijk praten en strijden er meer stemmen in je hoofd als je verder vraagt. De stem die zegt: uitlenen is goed voor mijn carrière. De stem die collegialiteit hoog in het vaandel heeft. Een stem die zegt: nu kan ik eindelijk iets terugdoen. Of: jij hebt mij vorige keer te pakken genomen, nu help ik jou niet (de stem van de wraak). En de stem die zegt: laat haar nog een dagje smeken, iets dankbaarder mag wel.

Kiezen is een dilemma en met behulp van dit hele innerlijke theater kun je in beeld brengen en bespreken welke stemmen het voortouw nemen bij de beslissing. Dus ken je innerlijk team en beperk de ruis!

LINKS
* Peter Koelewijn, ruis op de lijn...
* Hoe bedoelt u? Door Schulz von Thun...

Geen opmerkingen:

Een reactie posten