dinsdag 17 juli 2012

Een Imperium dankzij pubergedrag

Oke, ik geef het toe: Mijn naam is Aletta en ik kom uit Hengelo.
Hengelo, stad van Holland Signaal, Holec, pretpark de Waarbeek en eh...stad van dus helemaal niks! Echt niks! Dus ik snap 'bosjongen' Ray wel. Vorig jaar dook hij op in Berlijn, weet u nog? Met dat idiote verhaal dat hij jaren in de bossen had gewoond met zijn vader. Maar vorige maand viel hij door de mand: het ging om de 20-jarige Robin die Hengelo ontvlucht was. Als ik moest kiezen tussen zeggen: "Neu, ik kom oet Hengel", of "Ik woon al jaren met mijn vader in het bos", dan wist ik het ook wel. "Mijn naam is Aletta en ik woon al jaren in het bos". Dat bekt toch lekkerder dan "ik kom uit Hengelo".

Maar het is wel typisch pubergedrag - gevolg van een nog onvolledig ontwikkelde amygdala in je puberbrein - om de wereld om je heen zo bekrompen te vinden, dat je besluit radicaal iets te doen waarvan je de consequenties niet echt kunt overzien. Normaal gesproken behoedt de amygdala je voor al te impulsieve handelingen en helpt de rest van je brein je om langetermijn consequenties van je handelingen te overzien. Robin ervaart nu aan de lijve wat de gevolgen zijn van die onvolgroeide amygdala. Hij moet nu tienduizenden euro's terugbetalen aan de Duitse staat. Voor de verzorging die hij gehad heeft in de weken dat hij claimde een bosjongen te zijn.

Duitsers kennen nog zo'n geval, de beroemde Kaspar Hauser. Een 16-jarige jongen die 'out of the blue' opdook in het Neurenberg van 1826. Hij was verwaarloosd, kon nauwelijks spreken en onduidelijk was waar hij vandaan kwam. Nooit is opgehelderd of het een koningskind was, een slachtoffer of iets anders. Misschien was hij net als Robin wel een puber die zijn herkomst verborg en een andere identiteit aannam. En ontvluchtte hij eigenlijk Langeweil of Nirgendwo, zeg maar het Duitse Hengelo van zijn tijd.
En nu we toch bezig zijn: de tweeling Romulus en Remus werden gevonden in een rieten mand in de Tiber, en opgevoed door een wolvin. Romulus vermoordde zijn broer, en gaf zijn naam aan de stad die ze stichtten: Rome. Zouden dat niet ook wegvluchtende pubers kunnen zijn geweest met een kletsverhaal? Niks wolf, gewoon weg uit dat oersaaie Efesus of Syracuse? Hadden ze dat toen doorgeprikt, dan had het Romeinse Rijk nooit bestaan. Zo zie je maar: Pubers, ze halen soms het bloed onder je nagels, maar ze beschikken wel over enorm potentieel. Handle with care.


LINKS
* 'Bosjongen' Ray komt eigenlijk uit Hengelo...
* Kaspar Hauser was een van de grote raadsels van de 19e eeuw...

Geen opmerkingen:

Een reactie posten