dinsdag 6 maart 2012

Beperk het taalgebruik met Woordwetten


Is het geen idee om wettelijke grenzen te stellen aan de hoeveelheid woorden die je mag gebruiken?
We leven in een informatiemaatschappij, en moeten immers alle zeilen bijzetten om de stortvloed aan data te filteren. Een grens aan die stortvloed zou kunnen helpen. Bijvoorbeeld, iedereen een emmer taal per maand, in plaats van drie tankwagens vol. Een wettelijke beperking van de hoeveelheid overbodige woorden in je communicatie. Dat klinkt misschien raar, maar verschilt niet veel van de zogenaamde weeldewetten die al vanaf de vijftiende eeuw bestaan.

Pronkzucht werd destijds als een ongewenst maatschappelijk verschijnsel ervaren. Door kleding kon je goed zien wie waar in de standenmaatschappij thuishoorde, dus werd de drang om zich anders en beter voor te doen beteugeld door verboden op het dragen van te weelderige of indecente kledij. Wie zich buiten de dresscode van de eigen groep begaf, maakte zich schuldig aan zware zondes als eerzucht en verloedering. Die wetten bleven niet beperkt tot uiterlijk vertoon. De rijkdom van de Gouden Eeuw maakte dat er weeldewetten werden uitegvaardigd die de omvang van feestmaaltijden aan banden legde. Zo bepaalde een Amsterdamse weeldewet onder meer dat een feest niet langer dan twee dagen mocht duren, met een maximum aantal gasten van vijftig. En niet meer dan zes muzikanten. De hoge kosten van dergelijke braspartijen kon mensen in grote financiƫle problemen brengen - en daartegen moest dus bescherming komen.

Zo raar is het dan toch niet om na te denken over Woordwetten?
Dat je niet buitensporig van de overvolle communicatiekanalen gebruik mag maken. Dat je de taal en inhoud die je brengt moet afstemmen op wie je bent en wat je werkelijk te vertellen hebt. Een onzinfilter. Een woordenweegschaal. Een mooie job voor Google om Personal Page Rankings te laten samenstellen zodat we al voordat we naar iemand gaan luisteren weten hoeveel de woorden die komen gaan waard zijn. Een Bullshitfactor plugin die bij aankomst op blog of site een suggestie geeft over de inhoudelijke relevantie.

Words without worth are worse than worthless.
Of zeg ik nu iets teveel?

LINKS
* De Weeldewet van 1655...
* Information Overload... bestaat dat eigenlijk wel?


Geen opmerkingen:

Een reactie posten