vrijdag 24 februari 2012

Greatest Speeches of all Time – gaat dat zien!

Een gratis triple-dvd box, dat was boffen.
Want collega Ben had 'Greatest Speeches of All Time' al een tijdje ongezien op zijn bureau slingeren. Niet dat ik dat allemaal bijhoud hoor, of lig te azen op een kans op een goedkope dvd. Maar hij besteedde zelfs een post op dit blog (jan '12) aan het feit dat hij er nog niet naar gekeken had - en zelfs niet van plan was om dat te doen. Sneu hoor.

Dus doe maar hier die set!
Na tig trainingen te hebben gegeven over presenteren, retoriek, lichaamstaal en al die andere zaken waarmee je je boodschap over het voetlicht krijgt popelde ik om op play te drukken. Hoe staan ze erbij, die Grote Sprekers van weleer, als ze hun Historische Zegje doen? Gebruiken ze trucs die we tegenwoordig allemaal kennen? Staan hun woorden nog steeds overeind in een mediatijdperk waarin over het kleinste detail wordt nagedacht? Staan ze ongemakkelijk met hun handen te wapperen alsof ze niet weten waar die moeten blijven? Spannend om Power van Toen eens te bekijken met Nu Ogen.

Ik kan hem van harte aanraden, die box. Het aardige van al die monumentale woorden is nu juist, dat ze helemaal geen grootse setting nodig lijken te hebben. Wat juist opvalt is dat het zo eenvoudig is - althans lijkt- om een goed verhaal af te steken. De meeste sprekers staan er tamelijk ontspannen bij. Ongetwijfeld heben ze vooraf goed doordacht hoe ze erbij staan, wat ze gaan zeggen en ingeschat in wat voor context ze hun zegje gaan doen. Het mooie is, dat die historische woorden er dan zomaar uit lijken te rollen. Alsof het helemaal niet zo moeilijk is om zo'n enorme indruk te maken. Dat zoiets zomaar binnen handbereik is, voor gewone mensen, zoals u en ik. Het besef, dat je het eigenlijk best zelf zou kunnen. Dat zien, dat is genieten.

LINKS
* Het Debatbureau organiseert zelfs workshops en lezingen 'Historische Speeches'...
* Of-ie goed is of niet, de Oliecris speech van Joop Den Uyl uit 1973 is zeker geschiedenis...

Geen opmerkingen:

Een reactie posten