dinsdag 7 februari 2012

Rommelen met de waarheid


De digitale revolutie kent haar eigen slachtoffers. Wie dat zijn dan?
Ook onder het geweld van revoluties valt waarheid als eerste. Neem een respectabele krant als De Volkskrant. Die onthulde op 30 december breeduit over twee pagina's hoe Noord-Korea de waarheid geweld aandoet door een foto van de rouwstoet van Kim Jong-il te photoshoppen. Met als redactioneel decor een verhaal met voorbeelden hoe eerder met foto's is geknoeid. Noord Korea is natuurlijk een gemakkelijk doelwit, maar vervelender dan dat: het is niet waar.

Voor een oppervlakkig kijker zijn de 2 foto's die de Volkskrant toont gelijk, maar wie er even de tijd voor neemt, ziet dat het om 2 verschillende foto's gaat, kort na elkaar gemaakt. De weggepoetste mensen waarvan sprake is, kunnen theoretisch best weggelopen zijn. De tekst suggereert dat het om dezelfde opname gaat. Vreemd, in een artikel dat juist gaat over accuraat fotogebruik. Het leek me wel aardig de redactie daarop te wijzen, waarop als antwoord terugkwam dat mijn bevinding een interessant gegeven was, maar niet relevant om aandacht aan te besteden. Pardon? Geintrigeerd door die reactie meldde ik het nog maar eens bij de Ombudsman/vrouw die de Volkskrant erop na houdt. En ook die reageerde opmerkelijk: "U hebt gelijk dat het twee foto's zijn. Maar zo kort na elkaar genomen om mensen van het plaatje te kunnen laten verdwijnen. Dat had natuurlijk in het verhaal beschreven moeten worden. " Dat was het.

Persoonlijk vind ik het merkwaardig dat een krant die aan waarheidsvinding hecht zelf zo morst in een artikel, dat nou net over rommelen met foto's gaat. Voelen ze hier de druk van lees- en kijkcijfers, hengelen ze net iets te gretig naar scoops? Wel snel een primeur willen, maar foetsie aandacht als blijkt dat er toch wat belangrijks over het hoofd gezien is. Daar lijken we toch iets van de gevolgen van onze digitale cultuur te zien. Een redactie die geen tijd meer neemt om haar feiten op juistheid te controleren. En achteraf haar uitglijers laat voor wat het is. He, maar dat was toch juist iets van al die minderwaardige gratis online nieuwsbronnen? Misschien was het laat op de redactie. En dachten ze daar 'We can't beat 'm , let's join 'm".
En hop, weer een slachtoffer.

LINKS
* Artikel De Volkrant, 30 december 2011...
* Mensen uit foto's poetsen, Lenin en Stalin wisten er wel raad mee...


Geen opmerkingen:

Een reactie posten