woensdag 15 juni 2011

Mobieltjes in het onderwijs... weg ermee!

Sommige scholen gaan ertoe over om mobieltjes in de klas te verbieden.
Leerlingen zijn met van alles bezig behalve de les, is het argument. Een interessante gedachte.

Interessant vooral ook omdat er zoveel kritiek op is gekomen. Hoezo verbieden? Met een moderne telefoon haal je de wereld in huis en er is een fantastische app voor zo'n beetje elk onderwerp om spelenderwijs te ontdekken. Laat die scholen energie stoppen om al die power zinvol in het onderwijs te gebruiken.
Modern leren! Nieuwe media! Kansen! Kansen!

Het klinkt leuk, maar is het realistisch? Stel dat leerlingen ineens allemaal op school komen met een scherp mes. Een scherp mes is een fantastisch stuk gereedschap dat dagelijks onmisbaar is bij de bereiding van voedsel en bij allerhande andere praktische zaken. Zelf verantwoord je eigen en andermans voedsel kunnen bereiden is niet alleen zinvol werk, maar heeft ook sociale, maatschappelijke, economische en fysieke aspecten. Dat is niet niks, en zou er best voor kunnen pleiten om al die messen maar toe te laten. Gewoon lekker in de praktijk de voor- en nadelen leren ontdekken.

De simpele reden is natuurlijk dat messen noch mobieltjes zich zomaar in goed onderwijs laten inpassen. De kansen zien, maar ook de bedreigingen: als het goed is kan een goede docent dat onderscheid maken. Hard lopen is goed voor je gezondheid maar je wilt niet dat ze dat allemaal in de klas gaan doen. Goed onderwijs is afstemmen wat wel en wat niet, en deze regels telkens bijstellen. Scholen die al te snel het nieuwe omarmen omdat het nieuw is, vind ik zelf wat suspect. Een goede school die even pas op de plaats maakt en de ruimte schept om de juiste omstandigheden te scheppen waarin het nieuwe ook echt zinvol kan worden gebruikt. Gestaag goede stappen maken. Dat klinkt als gezond verstand.


LINKS
* 30 Manieren om mobieltjes in de klas te gebruiken...
* Hier geen mobieltjes: handig affiche voor in school.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten