woensdag 16 maart 2011

Communiceren door stilte

……………………………………………………………………………………………
Om gepast met dit onderwerp van start te gaan, ben ik hierboven begonnen met een zin stilte.
Stilte is afwezigheid van geluid, dus het lijkt logisch dat je in een stil moment weinig zinvols kunt vertellen.
Dat is natuurlijk niet waar: ook met een veelzeggend gebaar, een vriendelijke knipoog of een verbaasd gezicht zeg je wel degelijk iets.

In onze hectische samenleving zijn mensen vaak bang om stiltes te laten vallen. Het lijkt dan of je niet in staat bent richting aan een gesprek te geven, met soms overhaaste, plichtmatige of overbodige reacties als gevolg. Een interessant onderwerp is, hoe je bewust functionele stiltes voor je kunt laten werken. Check bijgaande video van eh.. Player Supreme van Zenmack.com, waarvan op het net een aantal video’s circuleren rond de Kunst van het Daten, ofwel op effectieve wijze proberen een vriend/vriendin op te doen: iemand versieren dus. In zijn Conversation Class voert hij interessante argumenten aan voor het bewust laten vallen van een paar momenten stilte voor je ergens op reageert. Hij stelt: “Een korte pauze van drie tot vijf seconden is een krachtig instrument in een gesprek, waarmee je drie doelen bereikt.”

Een: Je loopt niet het risico de ander in de rede te vallen, mocht die toevallig net even adem moeten halen om verder te kunnen gaan. Twee: Je laat de ander merken dat je stilstaat bij diens inbreng, in plaats van plomp met je reactie binnen te vallen. Drie: De ruimte die je krijgt door niet direct van wal te steken, geeft je de mogelijkheid om je een beter beeld te vormen van wat de ander nu precies gezegd heeft. Zodat je daar veel gerichter op kunt reageren.

Vervolgens geeft hij aan wat voor soort reactie dan het effect kan versterken: door de ander te vragen om een toelichting, met open vragen die uitnodigen tot praten. Grappig toch, die aloude trucs om nader tot elkaar te komen. Basisgedrag dat net zo gemakkelijk werkt in een verkoopgesprek, in onderwijs en elke setting waarin mensen elkaar willen overtuigen. Creëer rust in het gesprek, geef iemand de ruimte, stel vragen zodat iemand zich op zijn gemak voelt. Het kan zo simpel zijn. Het werkt zo goed.
Om stil van te worden.LINKS
* Maak effectief gebruik van stiltes (Frank van Marwijk)...
* Maar... hoe klinkt stilte eigenlijk?...

Geen opmerkingen:

Een reactie posten