donderdag 7 april 2011

Het onbekende herontdekt


Pas ontdekte Indianen in de Amazone... fascinerend.
Nooit contact gehad met de buitenwereld. Geen weet van Twitter, airconditioning, Nixon en Starbucks. Waarover zouden ze 's avonds met elkaar praten? Waar zouden wij het met ze over hebben?

Survival International in Londen, een club die stammen in de wildernis wil beschermen kwam eind mei 2008 met foto’s van wat een onontdekte stam in het Amazone-gebied bij de grens van Brazilië en Peru ging heten. De foto’s van Indianen die overvliegende vliegtuigen met pijlen beschoten gingen de hele wereld over en haalden ook de voorpagina's in Nederland. Een maand later kwam de fotograaf (José Carlos Meirelles, 61) met de onthutsende waarheid: het was niet waar. De stam was al geregistreerd in Brazilië vanaf 1910. Hij zocht de stam bewust op, in opdracht van de Brazilian Indian Protection Agency, die aanhoudend campagne voert tegen exploitatie van deze gebieden.

Meirelles vond de stam aan de hand van bekende gps-coördinaten en een opvallende kale plek die een kennis in Google Earth had waargenomen. Mereilles en Survival International spraken zelf van 'uncontacted tribes', die al decennia werden geobserveerd. De pers plakte er vervolgens het label ‘onontdekt’ op.

Net zo snel als het nieuws over de stam verscheen, verdween het weer. Er bestaat meer behoefte aan een indianenstam als voorbeeld van ongerepte, woeste romantiek, dan aan diezelfde indianen als onderdeel van een wereld die al lang in kaart is gebracht en globale problemen moet zien op te lossen (zoals ontbossing). Moderne technologie jaagt een sterke zucht naar authenticiteit aan, iets dat overigens al eeuwen gebeurt.

Het aardige is dat het daarmee ook zijn eigen mythes schept, want deze indianenfoto's keren ook nu regelmatig terug met hun achterhaalde label 'onontdekt'. Bijna alsof het niet waar kan zijn. Niet waar mag zijn. Want zeg eens eerlijk: toen u deze pagina zag, dacht u toen ook niet, wauw.. onontdekte indianen! Maar helaas. Blijft toch een merkwaardige gedachte, dat juist een technologisch geavanceerde samenleving een goede basis is om iets bestaands telkens weer als nieuw te ontdekken.

LINKS
* Bekijk de Uncontacted Tribes...
* Sommige mensen moeten dit ook nodig herontdekken...


Geen opmerkingen:

Een reactie posten