dinsdag 1 maart 2011

Aardappels schillen goed voor lichaamsgeur.

Er zijn van die berichten die je aan het denken zetten. Zo lazen we op 22 februari '11: "Gebruik mobiele telefoon verhoogt plaatselijke hersenactiviteit." Uit onderzoek zou blijken dat gebruik van een mobiel tot toename leidt van activiteit in delen van de hersenen. Dat is schrikken.

Een mooi voorbeeld van half nieuws. Mij lijkt het volstrekt logisch dat hersenactiviteit toeneemt tijdens het gebruik van een mobiel. Elke gesprek levert input en inzichten waar je hersenen mee aan de gang gaan. Uiteraard ben je dan breinmatig actiever als dat je even tevoor, zeg, argeloos ins blaue hinein zat te staren. Als je het schillen van aardappelen als activiteit vergelijkt met een uurtje mountainbiken
kun je ongetwijfeld contateren dan de fietser een sterkere lichaamslucht heeft ontwikkeld in dezelfde tijd. Zo! Kennis!

Wie de moeite nam het artikel over de mobiel verder te lezen, zag dat er toch iets meer te vertellen was. Proefpersonen kregen een mobiele telefoon aan elk oor. Een van de telefoons werd aangezet, waarna gedurende 50 minuten metingen werden verricht. Door een telefoon bij beide oren te houden konden proefpersonen niet weten welke telefoon aan, en welke uit stond. Dat maakt de informatie ineens een stuk bruikbaarder, want het oor met de telefoon aan verbruikte zeven procent meer glucose, wat erop zou wijzen dat het metabolisme in de hersencellen was toegenomen. Het hogere metabolisme-niveau werd gevonden in de orbitofrontale cortex en het achterste deel van de temporale kwab. De eerste speelt een rol bij cognitieve gedachteverwerking, maar de taken van het deel van de temporale kwab waar de verhoging speelde zijn nog onduidelijk.

Interessante informatie, die helaas alsnog tot niets leidt: de onderzoekers stellen dat de relevantie van het geheel onduidelijk is. Het is niet bekend of en zo ja, in hoeverre de gemeten verhoging van 7 procent in het glucoseverbruik schadelijk kan zijn. Daarvoor is dus.... meer onderzoek nodig.

Daar staan we dan.
Neem je netjes je extra dosis informatie om om tot een genuanceerder oordeel te komen, eindig je alsnog met hetzelfde vage weetje. Dan is de heilzame werking van aardappels schillen een stuk beter te onderbouwen.

LINKS
* Mobiel bellen en hersenen.
* De aardappel als bron van geloof.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten