vrijdag 29 juni 2012

Social Media: Know, Like & Trust... of ?

Social Media is de nieuwe marketing.
Met Facebook, Twitter, Pinterest en LinkedIn bouwt Jong & Oud aan een eigen merkbeeld. Een merkbeeld waarmee je jezelf in de wereld zet, en dat verregaande consequenties kan hebben voor je verdere loopbaan. In je onderbroek met een rubberen kip op je hoofd bij dat rare feestje afgelopen zomer? Pas maar op. Straks zet iemand er een foto van op z'n Facebook prikbord. Voor een Sherlock Holmesige personeelschef net voldoende om die ander aan te nemen.

Wat voor personen geldt, geldt ook voor bedrijven. Dus zoekt iedereen nieuwe mores en codes om goed invulling aan social media te geven. Een veel gehoorde formule daarvoor is Know Like Trust. Eerst moet je zorgen dat mensen je kennen (Know). Het beeld dat je informatie schetst moet ertoe leiden dat ze een positieve houding naar je ontwikkelen (Like) en dat moet de basis vormen voor het vertrouwen (Trust) dat nodig is om zaken met je te doen.

Een mooie formule, maar niet iedereen houdt zich eraan. Regelmatig fiets ik door het Twentse landschap om me heen en daar zie ik al jaren voorbeelden van mensen die het niet willen begrijpen. Staat er ineens een kraampje aan de straat met eieren, zelfgemaakte jam, kalebassen, een kool of sla. Niemand in de buurt, wel prijsjes op de producten. Of je het geld zelf even in het potje wil doen (het lichtblauwe, in bijgaande foto) dat ook wisselgeld bevat. Oei, deze hobbyboeren treden de Nieuwe Regels met voeten: ze gaan al uit van wederzijdse Trust nog voordat we elkaar Knowen, laat staan Liken. Spelen met vuur!

Toch werkt dat verkeerdom-systeem prima.
Ik koop al jaren af en toe een lekker potje van weer een andere kraam. Van deze kraam kocht ik voor 2 euro een pot jostabessen jam. Geen idee wat jostabessen zijn, maar ik kan het aanraden: de jam is heerlijk.
Trust me.

LINKS
* Jan Vermeiren is dé specialist rond Know Like Trust en netwerken...
* De smaak te pakken, en zin om zelf jam te maken? ...

1 opmerking:

  1. Jam... trust..see..proeven..like..share..of lekker zelf houden

    BeantwoordenVerwijderen