maandag 21 november 2011

Waar heb je het eigenlijk over?

Als je iemand een toespraak hoort geven dan merk je snel genoeg of hij een stopwoord heeft, of een concept dat steeds maar terugkomt. En wanneer je dan daarop gaat letten kan dat de verdere betekenis aardig in de weg zitten. Je hoort dan alleen nog maar dat telkens terugkerende woord, of dat eeuwige stokpaardje. Neem premier Balkenende indertijd, die zo vaak samen zei of met elkaar dat je hem bijna als twee personen ging zien.

Andersom is een stuk lastiger.
Je hoort of leest een stuk tekst en probeert daar de essentie uit te halen. Als het helder geschreven is, is dat niet zo moeilijk. Niet alle teksten geven zich zomaar prijs. Het gebruik van 'Wordle' voegt echter een interessante, visuele dimensie toe. In plaats van zelf een inschatting te maken van wat de tekst zoal aanstipt, maak je met Wordle een begrippenwolk van de gebruikte woorden. Hoe vaker een woord voorkomt, hoe groter het in de wolk verschijnt. Door de combinatie van begrippen in het plaatje zie je in één oogopslag wat de strekking van een betoog is. Je vormt je direct een beeld van de betekenis.

Dat is niet alleen leuk voor de lezer, maar ook voor de schrijver. Je ziet direct of je variatie genoeg in je begrippen hebt, en kunt dus direct synoniemen gebruiken als blijkt dat sommige woorden wel erg vaak in je zinnen verschijnen. Wordle als alternatieve synoniemenlijst, wie gebruikt dat als zodanig? Neem deze blogpost. Als ik hem laat analyseren, komt er als meestgebruikte woord 'Wordle' uit. Hmmmm... dus ik heb daarna gauw mijn stuk aangepast. Omdat ik natuurlijk wel wil dat het belangrijkste echt tot uiting komt. Dat tekst niet moet afleiden van de kern. Want de belangrijkste 3 functies van tekst zijn nu eenmaal betekenis, betekenis en betekenis.

LINKS
* Maak je eigen Wordle...
* Met tekst kun je ook tekenen overigens: Type Drawing...




Geen opmerkingen:

Een reactie posten