dinsdag 25 oktober 2011

Slimme Beagle ontsnapt

Misschien kent u hem al, want hij staat al zeker sinds 2008 op YouTube.
Hopelijk blijft hij er nog jaren op staan, want ik kan er persoonlijk niet genoeg van krijgen. Ik bedoel dit filmpje van 1 min.49 met de Beagle (da's een hondenras) die ontsnapt uit een kooi.

Het is fascinerend om te zien hoe deze hond stapje voor stapje, voetje voor voetje, zoekend een houvast vindt langs twee gaaswandjes tegelijk, en gestaag omhoog klimt om daar een volgende obstakel in alle rust te tackelen: het golfdak. Het is op zich al geweldig wat deze Houdini Beagle kan, maar wat we nog meer intrigeert is de vraag: hoe heeft hij dit geleerd? Is deze ontsnappingsact het resultaat van honderden vruchteloze pogingen? Wanneer doorzag hij dat na het gaas dat golfdak een hindernis was om te nemen? Hoe leer je die meesterlijke voor-achterpootcoordinatie waarmee hij zo welbewust weet te klimmen? Waar ging hij na de ontsnapping naartoe? Zat daar misschien ook al een plan achter?

Kunnen leren is een ongelooflijk machtige eigenschap zoals je zo fraai ziet in dit filmpje. Wij mensen zijn daar ook goed in. We kwamen ermee op de maan, en het bracht ons Senseo, smartphone en elektrische vliegenmepper. Bovendien ontwikkelden we taalvermogen, waarmee we opgedane kennis relatief eenvoudig aan elkaar kunnen overdragen.

Dat brengt mij op het meest intrigerende deel van dit filmpje, namelijk de laatste 30 seconden. Vanaf 1:19 wordt Houdini bij de deur aandachtig gadeslagen door Beagle 2, en daar komt op het moment supreme van de ontsnapping (1:46) nog Beagle 3 bij. Wat zien die twee? Leren ze van Houdin's gedrag? Doorzien ze hoe het moet? Constateren ze dat dit de manier is om buiten te komen? Wat steken ze op van die kleine 2 minuutjes? Ik zou het ze zo graag willen vragen...PS: Er is een (overbodige) soundtrack gezet onder dit filmpje. Maar hij staat hier omdat bij de originele versie het insluiten op andere pagina's uitgeschakeld is. Wilt u hem toch zien, met het originele omgevingsgeluid:
Beagle zonder muziek. ...

LINKS
* Beagles zijn slimme hondjes...
* Deze hond heeft geleerd zichzelf uit te laten...

1 opmerking:

  1. Eentje van de kopieerbeagles zet zijn poot al in het gaas! Ik zeg, binnen een dag kon hij het ook! (muziek is trouwens van mission impossible - heeft ook wel wat) .

    BeantwoordenVerwijderen