zaterdag 27 augustus 2011

Knullig presenteren.. en toch impact

Daar staat hij dan. Dikke bril, nerdy voorkomen, spreekwoordelijk saai overhemd.
Met een onderwerp waar weinig mensen van zullen opspringen: statische gegevens over de wereldbevolking. En toch maakt Hans Rosling indruk met zijn presentatie, bij mij elke keer weer. Daarom staat zijn filmpje op TED al jaren op het programma van de presentatietrainingen die ik geef. Waarom eigenlijk?

Een deel van het antwoord is natuurlijk simpel. Hans weet best hoe hij eruitziet, en hij stoort er zich niet aan. Daar waar de meeste mensen in een kramp schieten om toch vooral flitsender te willen lijken, om maar niet saai gevonden te worden, laat hij zijn slonzige looks voor wat ze zijn en concentreert hij zich op waar hij wel goed in is. Gaandeweg zijn verhaal merk je dat hij zijn anekdotes, die ene olijke blik over zijn bril, en de verrassende ontknopingen in zijn statistieken als een scherpschutter gericht de zaal in mikt. Met effect. Raar accent of niet, hij weet welk punt hij wil maken, maakt hem met plezier en bouwt op die manier zijn nerdy uiterlijk om naar een onderscheidend underdog imago.

Ik kan er niks aan doen, hij blijft als voorbeeld in mijn training. Want er is nog iets in zijn presentatie waarvan ik blij word, naast Hans' vermogen om zijn non-uitstraling voor zich te laten werken. Het is de subtiele, ingetogen blijheid van Hans zelf, die je ziet als hij uit droge data feiten haalt die werkelijk iets vertellen. Daarin zie je de wetenschapper die zich als een weerhaakje in de materie heeft vastgezet om iets nieuws te vinden. En in plaats van weg te zakken in stellingen en jargon waar alleen vakgenoten kunnen genieten, zet Hans zijn bevindingen als een sportverslaggever neer. Alsof de ontdekking van de feiten een wedstrijd met een timeframe was, en hij als de tweelingbroer van de sporter ernaast liep om live verslag uit eerste hand te doen. Heerlijk.

Wetenschap bedrijven is natuurlijk geweldig. Graven in onderzoeksgegevens is fantastisch werk, maar het risico bestaat dat je je gaat gedragen als de mol die je wordt van al dat graafwerk. Wie dan toch gedoseerd als een spotlightgevoelige atleet uit de startblokken weet te komen, verdient daarom alle eer. Hans Rosling verdient die eer.


LINKS
* Hans Rosling en het spannende van 'full access to the databases'...
* Reveting talks by remarkable people... de TED site is een presentatiemust...

Geen opmerkingen:

Een reactie posten