woensdag 10 augustus 2011

Creatieve associaties

Wat ziet u in het huis hiernaast?
Onze geest maakt soms wonderlijke sprongen.
Jongerenwerkster Charli(22) liep al jaren langs dit gebouw zonder dat haar iets bijzonders opviel. Totdat ze samen met haar vriend vlakbij het huis in het verkeer stilstond. Haar vriend keek nog eens:
"Dat huis lijkt op Hitler."

En toen zag Charli het ook! Ze maakte een foto, stuurde die via Twitter en in no time was The House That Looks Like Hitler een trending topic. De bewoners waren 'not amused' overigens. Vreemd hoe we zo snel iets heel anders kunnen zien dan voorheen, terwijl er aan het object zelf niks verandert. Dat is het leuke van onze associatieve geest. Met behulp van visuele associatie kun je onbewuste patronen zichtbaar maken, dingen zien die er niet zijn, oplossingen bedenken die nooit in beeld kwamen.

Ons onbewuste communiceert in beelden en symbolen en niet vanuit logica. Impressies komen rechtstreeks bij je binnen zonder censuur van het denken. Door visuele associatie vormen beelden het vertrekpunt om contact met het onbewuste te leggen, waardoor je zicht krijgt op patronen of relaties die uit een andere situatie stammen. De inzichten die je zo verkrijgt, hebben een diepe impact en worden gemakkelijker vastgehouden. Een aha-gevoel.

Beeld dus. We weten dat ook geur sterk associatief werkt, waardoor je bijvoorbeeld plotseling het gevoel van de schuur of keuken van je ouderlijk huis terugkrijgt. Een geweldig gegeven. Geluid werkt ook al zo associatief.
Dan maakt mijn geest ineens een nieuwsgierig extra sprongetje:
Hoe klinkt en ruikt een huis eigenlijk, dat op Adolf Hitler lijkt?
Een eh... AH erlebenis?

LINKS
* Het huis dat lijkt op Hitler...
* Audio associaties: ook in geluid kun je van alles horen dat er niet is...Geen opmerkingen:

Een reactie posten