zondag 23 juni 2013

De iPad gevangenis.

Welkom in Bajes 2.0
Hier geen schimmelige muurtjes, poepemmer of water en brood. Want de boevenoppas gaat met zijn tijd mee. Het enkelbandje was een eerste stap in de goede richting, maar nu is er dan de Prison iPad, de iSon. Helemaal 2014.

Dankzij gps rapporteert de iSon de hele dag door waar de gedetineerde zich bevindt. Maakt deze wel voldoende meters om fit te blijven zonder de afgebakende knooppuntenzone te verlaten? Wandelt hij/zij niet heimelijk een straatverbodstraat in? De app DNA-sniffer garandeert dat de juiste persoon aan het tablet zit. Verder komt de iSon met voorgeïnstalleerde apps voor re-integratie, scholing, sociale vaardigheden training en de game Prison Break om de fijne motoriek op peil te houden. Op afstand zet Cipier 2.0 de camera aan voor visuele controles, zonodig volgt een tweegesprekje via Facetime. Doin' time with Facetime.

De iPad is de Nuon van de apparaten: "De mogelijkheden zijn eindeloos". Niet iedereen is het daarover eens. Beroepsvoorspeller Maurice de Hond zag het licht en daardoor gaan binnenkort in Nederland zo'n tien Steve Jobs scholen van start. Geen boeken maar iPads, geen docent maar coach, geen methodes maar apps. Onderwijs voor moderne tijden. De Duitse psychiater en psycholoog Spitzer veegt er de vloer mee aan. Door vluchtige manieren van leren (zoals met de iPad) beklijft de kennis niet. Schrijven en typen vereist concentratie, motoriek en precisie, die zorgen dat de hersenen een goede verbinding maken. Onderzoeken geven hem gelijk. Een iPad aan een kleuter geven is kindermishandeling, stelt Spitzer.'Echt een deskundige van de vorige eeuw', stelt De Hond op zijn beurt.

Is de iPad nou onze onderwijsbevrijder, of juist een nieuwe gevangenis voor de volgende generatie? Nou... geen van beide natuurlijk. En allebei een beetje. Het ding zelf is krachtig, maar niet zaligmakend. Hoe rijker de omgeving, hoe attenter de onderwijsprofessional, hoe beter het eindresultaat. De sleutel daarvoor is de hoeveelheid aandacht en kennis die de coach, begeleider, oppasser, docent, ouder of vriend kan opbrengen om dat alles te realiseren, aan te sturen, evalueren en bijstellen. Zonder deskundige side-kick is de iPad een verleidingsmachine waaruit de jeugdige consument natuurlijk vooral het kleurige snoep vist, en de bruine boontjes laat liggen.

De iPad. Mooi gereedschap,maar je hebt wel de juiste personen nodig om de omstandigheden te beheren waarin het goed kan worden ingezet. Geen fanatieke anti-activisten of fanatieke jehova-getuigen graag. Verbazingwekkend hoe zelfs heel slimme mensen in dit opzicht toch volkomen door kunnen schieten.
Het denken over nieuwe technologie is soms nog echt Benul 1.0
Ga terug naar start.
...of is het 'ga verder naar start'?
eh.. waar zit de startknop trouwens tegenwoordig?


LINKS
* 'Digitale dementie - hoe wij ons verstand kapotmaken'. Het boek van geheugenonderzoeker Spitzer, dat de donkere kant van digitale zegeningen belicht...
* Een tijdschrift is een iPad die stuk is: kleuter met de nadelen van papier in de weer...

Geen opmerkingen:

Een reactie posten