dinsdag 17 juli 2012

Een Imperium dankzij pubergedrag

Oke, ik geef het toe: Mijn naam is Aletta en ik kom uit Hengelo.
Hengelo, stad van Holland Signaal, Holec, pretpark de Waarbeek en eh...stad van dus helemaal niks! Echt niks! Dus ik snap 'bosjongen' Ray wel. Vorig jaar dook hij op in Berlijn, weet u nog? Met dat idiote verhaal dat hij jaren in de bossen had gewoond met zijn vader. Maar vorige maand viel hij door de mand: het ging om de 20-jarige Robin die Hengelo ontvlucht was. Als ik moest kiezen tussen zeggen: "Neu, ik kom oet Hengel", of "Ik woon al jaren met mijn vader in het bos", dan wist ik het ook wel. "Mijn naam is Aletta en ik woon al jaren in het bos". Dat bekt toch lekkerder dan "ik kom uit Hengelo".

Maar het is wel typisch pubergedrag - gevolg van een nog onvolledig ontwikkelde amygdala in je puberbrein - om de wereld om je heen zo bekrompen te vinden, dat je besluit radicaal iets te doen waarvan je de consequenties niet echt kunt overzien. Normaal gesproken behoedt de amygdala je voor al te impulsieve handelingen en helpt de rest van je brein je om langetermijn consequenties van je handelingen te overzien. Robin ervaart nu aan de lijve wat de gevolgen zijn van die onvolgroeide amygdala. Hij moet nu tienduizenden euro's terugbetalen aan de Duitse staat. Voor de verzorging die hij gehad heeft in de weken dat hij claimde een bosjongen te zijn.

Duitsers kennen nog zo'n geval, de beroemde Kaspar Hauser. Een 16-jarige jongen die 'out of the blue' opdook in het Neurenberg van 1826. Hij was verwaarloosd, kon nauwelijks spreken en onduidelijk was waar hij vandaan kwam. Nooit is opgehelderd of het een koningskind was, een slachtoffer of iets anders. Misschien was hij net als Robin wel een puber die zijn herkomst verborg en een andere identiteit aannam. En ontvluchtte hij eigenlijk Langeweil of Nirgendwo, zeg maar het Duitse Hengelo van zijn tijd.
En nu we toch bezig zijn: de tweeling Romulus en Remus werden gevonden in een rieten mand in de Tiber, en opgevoed door een wolvin. Romulus vermoordde zijn broer, en gaf zijn naam aan de stad die ze stichtten: Rome. Zouden dat niet ook wegvluchtende pubers kunnen zijn geweest met een kletsverhaal? Niks wolf, gewoon weg uit dat oersaaie Efesus of Syracuse? Hadden ze dat toen doorgeprikt, dan had het Romeinse Rijk nooit bestaan. Zo zie je maar: Pubers, ze halen soms het bloed onder je nagels, maar ze beschikken wel over enorm potentieel. Handle with care.


LINKS
* 'Bosjongen' Ray komt eigenlijk uit Hengelo...
* Kaspar Hauser was een van de grote raadsels van de 19e eeuw...

donderdag 5 juli 2012

De ukelele iPad


De iPad is de kameleon van onze tijd.
En met iPad bedoel ik natuurlijk de tablet in het algemeen. Want Apple is er binnen twee jaar in geslaagd om de merknaam iPad synoniem te maken voor 'tablet'. Net zoals Bayer dat ooit met asperine deed voor hoofpijnmiddeltjes. Rare markt hoor, tabletten.

Hoe dan ook: het succes van de iPad is de enorme eh... stortvloed aan apps die ervoor zorgen dat je iPad allerlei functies nadoet, van bloeddrukmeter tot wijkopzichter. Voor het tijdschrijft Kunst Kraak schreef ik een artikel over de prachtige apps die er bestaan voor actieve kunstbeoefening, voor alle kunstdisciplines. Tekenen, schrijven, film, theater, muziek en dans: 'There's an app for that'.

Erg grappig in dit verband zijn iPad bands, waarbij je een aantal mensen op rij ziet met een tablet in de hand. Elk daarvan is een instrument, door de iPad soms behoorlijk goed nagedaan als touch instrument. Zonet ontdekte ik een nieuwe loot aan die boom, namelijk Futulele, een ukelele app met een soort opzetstukje dat als hals fungeert. Huh, breekbaar lijkt me, maar hilarisch (zie de video). Vooral ook omdat het opzetstukje een case is waarin een iPhone gaat. Op het touchscherm van de iPhone pak je de akkoorden, terwijl je op de iPad aanslaat.

Er lijkt geen grens aan wat je een iPad kunt laten nadoen. Mij lijkt die grens vooral de breekbaarheid van het geheel. Mijn basigitaar heb ik nog nooit laten vallen, terwijl mijn iPad me al regelmatig net niet uit mijn vingers glipte. Dat glibberige ... is there an app for that?



LINKS
* Lees mijn artikel 'Eén app-araat voor alles' vanaf mijn LinkedIn profiel (onder Slideshare Presentations)...
* >Tussen alle bruikbare toepassingen staat in de App Store ook de 'Most Useless App Ever', een vriend-emulator...